TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS
Etkinlikler

 18.10.2008 CUMARTESİ TARİHİ YARIMADA TEKNİK GEZİSİ

Saat 

       Yer

08.45

TAŞKIŞLA‘ DA  TOPLANMA

09.15

AYASOFYA

10.15

YEREBATAN SARNICI

11.15

SULTANAHMET CAMİ (DİKİLİTAŞ, HİPODROM MEYDANI, ALMAN ÇEŞMESİ)

12.00

ÖĞLE YEMEĞİ

13.15

TOPKAPI SARAYI


gezi alanını kuşbakışı görmek için tıklayınız


Program 

Sempozyumun II. günü olan 18.10.2008 tarihinde sempozyuma katılan konuklarımızla tarihsel ve  kültürel dokusuyla ünü sınırları aşmış Tarihi Yarımada‘ yı geziyoruz.

Sabah 08:45 de sempozyumun yapıldığı yer olan Taşkışla‘ da toplanıyoruz. Sempozyum organizasyonu tarafından ayarlanan araçlarımızla ve görevli rehberler eşliğinde gezimize başlıyoruz.

09:15 - İlk durağımız Hagia Sophia... Bugünkü adıyla Ayasofya.


"Kutsal Bilgelik"e ithaf edilen bu kilise, 916 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu‘nun prestij yapısı ve Ortodoks dünyasının merkezi olmuş, kısaca "Büyük Kilise" (Megale Ekklesia) olarak anılmış; 481 yıl boyunca İslam dünyasının ve Osmanlı İmparatorluğu‘nun gözbebeği, sultanların "Büyük Cami"si (Cami-i Kebir) olarak kullanılmış. 537 yılında açılışı yapılan önemli yapıt  1471 yaşını Aralık ayında dolduruyor. 10:15 - İkinci durağımız Tarihî Yarımada‘nın ortasında bulunan Yerebatan Sarnıcı...

Suyun içerisinde yükselen sütunlarıyla uçsuz bucaksız bir ormanı hatırlamakta olan sarnıç, 542 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından Büyük Saray‘ın su ihtiyacını karşılamak üzere 9800 m2 ‘ lik bir alan üzerine yaptırılmıştır.

Sarnıç yabancı kaynaklarda "Basilika (Basilica)" ismiyle geçmektedir. Bu ismin yakınında bulunan Ilius Basilikası‘ndan geldiği rivayet edilmektedir.
Güzelliği ile insanın başını döndüren Basilika‘ yı gezdikten sonra sonraki durağımıza doğru harekete geçiyoruz.

11:00 - Sultan Ahmet Camii

http://aren.azbuz.com/readArticle.jsp?objectID=5000000005164595

1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından İstanbul‘daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa‘ya yaptırılan camii, Avrupalılarca Mavi Camii olarak da bilinmektedir. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için böyle anıldığı bilinmektedir. Sultan Ahmet Camisi külliyesiyle birlikte, İstanbul‘daki en büyük yapı komplekslerinden biridir ve 1934 yılında Ayasofya‘ nın camiden müzeye dönüştürülmesi ile İstanbul‘ un ana camisi konumuna gelmiştir.

12:00 Öğle Yemeği

Öğle yemeğimiz, sempozyum organizasyonu tarafından gezi alanımız içerisinde yer alan, leziz Türk mutfağı konseptiyle sizlere sunuluyor.

13:15 - Topkapı Sarayı

F.Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında 700.000 m2 lik bir alana yaptırılan Topkapı Sarayı, Sultan Abdulmecid Dolmabahçe Sarayı‘ nı yaptırana kadar Osmanlı Devleti‘nin merkezi ve sultanların resmi ikametgah yerleri olmuştur. Gezeceğimiz bu tarihi yapı tam 380 sene Osmanlı Devleti‘ nde devlet işlerinin yürütüldüğü karargah niteliğindedir.

Dolmabahçe Sarayı‘ nın yapılmasının ardından Abdulmecid tarafından müze olarak açılmış, Sultan Abdülaziz (1861-1876) zamanında, ampir üslupta camekanlı vitrinler yaptırılmıştır.

Bu alanda gezeceğimiz diğer bir yer Soğuk Çeşme Sokak. Geçmişi, günümüzde yeniden üretilebildiği oranda temsil eden Soğuk Çeşme Sokak, eski Osmanlı sokaklarının dar, insancıl ve de sevimli havasını solumak isteyenler korunmuş bir mekan. Restore edilerek pansiyon haline getirilen evler arasında alışveriş yapılabilecek küçük dükkanlar da bulunuyor. Aynı zamanda Fahri Korutürk‘ün çocukluğunu geçirdiği ev ile İstanbul Kitaplığı da Soğuk Çeşme Sokak üzerinde yer alıyor.

Organizasyonumuzun gezi programı burada sona eriyor. 
16.00 da aracımız bizleri aldığı yer olan Taşkışla‘ ya götürüyor. Dileyen meslektaşlarımız ve misafirlerimiz bundan sonraki zaman da Kapalıçarşı, Mısır Çarşısı, Eminönü Meydanı, Yeni Camii‘ yi de gezebilir.