TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun

GENEL MERKEZ
08.03.2019 (Son Güncelleme: 11.03.2019 10:52:48)

Tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yüz yılı aşkın süredir kutlanıyor. Kadın işçilerin hak temelli toplumsal hareketlenmesine dayanan ve dünyanın çeşitli yerlerinde etkinlikler ve yürüyüşlerle kutlanan bu gün ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada siyasetten ekonomiye birçok alanda cinsiyet eşitsizliği ve kadınların birçok alanda istismarı halen hüküm sürmektedir. Kadın cinayetlerinin artması, toplumsal baskılar, kadın istihdamı ve iş yerlerinde yaşadıkları problemler en temel yaşanan sorunlardan bazılarıdır.


TÜİK 2017 verilerine göre istihdam oranları erkeklerde (+15) % 65 iken kadınlarda (+15) bu oran % 28 oranlarında kalmaktadır. Dünya genelinde istihdamda en düşük oranlardan birine sahip ülkelerden biri olan Türkiye`nin milli geliri esas alındığında, bunun farklı kesimlere ve kadınlara eşit ölçüde yansımadığı, sosyal kalkınmada ve bölgesel eşitsizliklerde yetersiz olduğu aşikardır. Patriyarka ve kapitalizm arasındaki işbirliğince her daim sömürülen kadın emeği,  neoliberal dönüşüm süresince de sermayenin emek üzerindeki tahakkümünü arttırmak için öncelikli hedef olmuştur. Özellikle kriz sürecinde kadın emekçilerin işten çıkarmalar yapılırken ilk tercih olduğu gerçektir. Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik bazı çalışmalar olsa da kadınların işgücü piyasasına sınırlı erişim olanakları, toplumsal baskılar, iktidarların yanlış politikaları vb. nedenlerle sınırlanmaktadır. 


"Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" politikalarının sahiplenilerek bir devlet politikası haline gelmesi zorunludur. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temel olarak, bireylerin cinsiyet temelli ayrımcılığa uğramadan toplumsal yaşamın her alanında eşit olarak yer alması, görülebilmesi, güçlenmesi, temsil edilmesi ve katılımı olarak ifade edilmektedir (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, 2008). Kamusal alanlarda devlet tarafından sahiplenerek uygulanması gereken bu projenin yanlış politikalar sebebiyle maalesef bazı kurumlarda dışlandığı görülmektedir.


Türkiye`deki 81 İl için hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi incelendiğinde kadına yönelik şiddet olaylarının Dünya geneli ile karşılaştırıldığında azımsanmayacak kadar yüksek olduğu ve çoğu ilde önceki yıllara göre arttığı görülecektir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Raporuna göre 2018 yılında 440 kadın, sadece şubat ayı içerisinde ise 31 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Çocuk istismarı ve cinsel şiddet haberleri ise her geçen gün artmaktadır. Kentte ya da kırsalda, iş yerinde ya da evde, kadınlar çeşitli şiddetlere maruz kalmaktadır. İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek siyası iktidarın sorumluluğundadır. Bu nedenlerle ayrımcı politikalardan vazgeçilmesini, erkeğiyle, kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle, kadına yönelik şiddet ve benzeri, insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi ve adaletin sağlanmasını talep ediyor, toplumsal barışa erişme temennisiyle tüm kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

13. Dönem Yönetim Kurulu

 

 

Okunma Sayısı 107
Fotoğraf Galerisi