TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

V.istanbul Karbon Zirvesine 26 Nisan 2018 Tarihinde Katılım Sağladık.

İSTANBUL
30.04.2018 (Son Güncelleme: 30.04.2018 17:30:07)

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen "V. İstanbul Karbon Zirvesi"ne, Şube Sekreterimiz Sn. Ebru EKŞİ HOŞHAN katılım sağladı.

 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından ve İstanbul Teknik Üniversitesi`nin (İTÜ) ev sahipliğinde gerçekleşen "V. İstanbul Karbon Zirvesi"ne, Şube Sekreterimiz Sn. Ebru EKŞİ HOŞHAN katılım sağladı. 

 

İlgili etkinliğin temel konusu, "İklim Finansmanı" olup, 18. yüzyıldan itibaren sanayileşme sürecinin gelişmesine paralel olarak enerji tüketiminin ve hammadde kullanımının sürekli artması ve tüketim oranlarının artarak, doğanın sınırsız kullanımı konuları üzerinde duruldu. 

 

Tüm bunlar ile birlikte doğal kaynakların sınırsız kullanımının, küresel dengelerin bozulmasının ve iklimsel değişikliklerin farkına varılmasının sonucu olarak; bireysel, ulusal ve uluslar arası ölçekte gerekli bilinçlendirme önlemlerinin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. 

 

Gelişmiş ülkelerin sera gazı emisyonlarını belirli seviyelerde tutulabilmesi hususunda; ilerleyen zamanlarda yetersiz oldukları anlaşıldığında, bağlayıcı nitelikte olması ve yükümlülüklerini daha sıkı bir şekilde yerine getirebilmeleri amacı ile 16 Mayıs 2005 yılında "KYOTO Protokolü" resmen yürürlüğe girmiştir. Küresel ısınmada en etkili gaz olduğu öne sürülen karbon gazı emisyonunun azaltılması sadece ulusal ve uluslar arası politikalar aracılığı ile değil, günlük yaşamda da bireysel bir etki olarak "Karbon Ayak İzi"nin dengelenmesi ile de mümkündür.  

 

Küresel ısınmaya neden olan; Sera Gazı emisyonunu azaltmak, doğal kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarımını sağlanmak ve iklim değişikliğe ile mücadelede ilerleme kaydedebilmek adına, özellikle Peyzaj Mimarlığı meslek disiplinine önemli görevler düşmektedir. 

 

Peyzaj Mimarlarının yapacakları uygulama projelerinde özellikle, kullanılan ürün ve malzemelerin karbon ayak izleri bilgilerinin bilinmesi ile karbon ayak izi değerlerinin ölçülmesi, ilgili tasarım ve uygulama sürecinde buna göre malzeme seçiminin yapılması konusunda meslektaşlarımıza büyük bir sorumluluk düşmektedir. Doğal malzemelerin kullanımına ağırlık verilerek, kent içi ve kent dışı karayolu ulaşım sistemlerinde ağaçlandırma çalışmaları yapılması ve bu doğrultuda uygun malzeme seçimleri, ortaya çıkacak karbon ayak izi miktarı değerlerinde de önemli bir derecede azalma sağlayacaktır. 

 

 

Okunma Sayısı 59
Fotoğraf Galerisi