TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tesadüf Değil!

GENEL MERKEZ
28.07.2017 (Son Güncelleme: 08.08.2017 10:10:47)

Dün İstanbul`da yaşanan yoğun dolu ve yağmur yağışının ardından Oda Yönetim Kurulu tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada yaşananların tesadüf olmadığı, ekolojik bir yıkım yaşandığı belirtildi.

 

Dün İstanbul`da yaşanan yoğun dolu ve yağmur yağışının ardından Oda Yönetim Kurulu tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada yaşananların tesadüf olmadığı, ekolojik bir yıkım yaşandığı belirtildi. 

Açıklamanın tam metni şu şekilde;

 

Tesadüf değil!

 

İstanbul`da bir hafta arayla yaşanan yoğun yağmur ve dolu yağışının ardından, kentin tüm altyapı ve üstyapısının çöküşü, alt geçitlerden, caddelere, sokaklara taşan yağmur suları, fırtına sebebiyle devrilen ağaçlar, şimdilik bir bilanço olarak basın yayın organlarında hayret verici bakışlarla izlenip, yaraların sarılacağı şeklinde yapılan açıklamaları hep beraber seyrediyoruz.

 

Şimdiden söylememiz gerekiyor…

 

Dere yatakları yapılaşmaya açılmış bir İstanbul`da, yaşananlara da takdir-i ilahi mi diyeceğiz?  

 

Kestiğiniz her bir ağaçla beraber katlanılamaz sıcaklıkları yaşayan ülkemizde, gölgesini şimdilik sattığınız yeşil alanların fırtınayla yok oluşuna rüzgarın şiddetini mi bahane edeceğiz? 

 

Marmara Denizi`ni bir dolgu çöplüğüne dönüştürmüş dev projelerin suların altında kalmasına, drenaj sorunu olarak mı bakacağız? 

 

3. Köprüyle yok edip, parçaladığınız peyzajı yaşam alanı seçmiş hayvanların, artık gözlemlenememesi, "bir yaşamdı, yaşandı ve bitti" cümlesiyle mi açıklanacak? 

 

3. Havalimanı için yok ettiğiniz sulak alanlar, kestiğiniz ağaçlar, yok ettiğiniz ormanlar, sadece içme suyumuzu, temiz havamızı değil, yaşamımızı da ardına alıp sürüklüyor. 

Mühendisliği ve mimarlığı, bir prosedür olarak gören gözlerin yönettiği bir ülkede, yaşadıklarımız tesadüf değildir. Yaşayacaklarımızın da habercisidir.

 

Ülkemizde kalın çizgilerle altının çizilerek ivedilikle hayata geçmesi gerekenler şunlardır;

 

1- Üstü kapatılmış olan dereler yer üstüne çıkartılmalı, dere yatağı üzerindeki tüm yollar, binalar yıkılmalı, derelerin özgün kesitleri oluşturularak aktif / pasif rekreasyon alanlarına dönüştürülmelidir.

 

2- Mevcutta yer üstünde bulunan dere yataklarının, sevimli bir su yüzeyi veya bir pazarlama unsuru olarak görülmesinin önüne geçilmesi adına dereyi oluşturan havza bütününde koruma planları oluşturularak tüm yapılar yıkılmalı, derenin özgün kesiti korunması, aktif / pasif rekreasyon alanlarına dönüştürülmelidir.

 

3- Tüm ormanlar korunmalı, orman ekosistemlerini parçalayan projeler derhal iptal edilmeli, Peyzaj Onarım Planları hazırlanmalıdır.

 

4- Tüm deniz dolguları yok edilmeli, kentleşme baskısı altında olan parklar, alternatif yapılaşma alanı olarak görülmemeli, mutlak koruma alanı ilan edilmelidir. 

5- Kentsel yeşil altyapı oluşturulmalı, kent planları hazırlanarak ülke bütününde ekolojik altlıklarla çelişen alanların dönüşümü sağlanmalı, Peyzaj Şehirciliği (Landscape Urbanism) kavramı ülke bütününde birincil parametre olmalıdır. 

 

6- Yer altı ve yerüstü kaynaklarının kullanımı konusunda ekolojik parametreler ışığında hareket edilmelidir. Her dere yatağının bulunduğu alana HES yapılarak "sularımız boşuna mı aksın" cümlesindeki bilimdışılığa derhal el çektirilmelidir.

 

7- Ülkemizin yapısal biçimini belirleyen İmar Kanunu başta olmak üzere, ilgili tüm yönetmelikler feshedilerek ekolojik ve yere özgünlük bağlamında tekrar yazılması gerekmektedir.

 

Yaşanması doğal olmayan afet sonrasında, maddi ve manevi olarak hasara uğrayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, ülke yöneticilerinin derhal yukarıda sıralanan maddeler ışığında harekete geçmeleri gerektiğini bildiriyoruz.  

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

12. Dönem Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı 1130
Fotoğraf Galerisi