TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob’dan Yabancı Çalıştırmaya Itiraz! 13.07.2016 / Yenidonem

GENEL MERKEZ
13.07.2016 (Son Güncelleme: 13.07.2016 11:18:39)

TBMM gündeminde olan "Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı"na akademik odalar, akademik meslek mensupları itiraz ediyor…

Dün TMMOB, Bursa Tabip Odası, KESK, ve DİSK bileşenleri Atatürk Caddesi`ndeki Heykel  PTT Şubesi önündeydi…

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli ortak basın açıklamasını okudu…

Düşünceli, tasarının mühendislik ve mimarlık unvanlarının kullanılması hakkındaki uygulamaları düzenleyen TMMOB Yasası`nı büyük ölçüde hükümsüz kıldığına dikkat çekti…
 "Bu yasa taslağı ile TMMOB Yasası`nın 3 maddesi değiştirilmektedir. Bu tasarı yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanmış olup, halkımızın ve ülkemizin çıkarları göz ardı edilmiştir…"

 

YABANCILARA SINIRSIZ HAK VE ÖZGÜRLÜK

Tasarının lisans eğitimine dayalı meslek alanlarının tamamını ilgilendirdiğini ve TMMOB`nun meslek-uzmanlık alanlarında, yabancı mühendis ve mimarları daha avantajlı konuma getirdiğini söyleyen Düşünceli  "Ülkemiz yurttaşı mühendis, mimarlar şehir planlamacılarının açıkça aleyhine olacak bir durum söz konusudur.

Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir.

Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecektir" dedi.

 

DENETİM, VERGİ  YOK! UZAKTAN ÇALIŞMA!

 Düşünceli TMMOB`un tasarıya yönelik çekincelerini şöyle özetledi:

"Yabancıya bağımsız çalışma izni verilecek, yurttaşlarımızın serbest çalışma hakkı ellerinden alınarak yabancıların yanında düşük ücretli çalışan konumuna getirilecektir.

Akademik ve mesleki yeterliliğini kanıtlamayan, diploma denkliği aranmayan, beyana dayalı yabancı çalışanlar nitelikli iş gücü sayılacak, mesleki yeterliliğini kanıtlayan yurttaşlarımız ise ikincilleştirilecek, ara eleman konumuna itilecektir.

Başka ülkelerin teknik elemanları hiçbir denetim ve kontrole tabi olmaksızın ülkemizde meslek icra edeceklerdir.

 Üstelik Türkiye`ye gelmeden, uzaktan ve vergi ödemeden çalışabilecek; ülkeye gelenler ise çalışma ve ikamet izni almaktan muaf tutulacaktır.

Bu tasarı ülkemiz vatandaşlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini yok ederek bizleri kendi ülkemizde mülteci konumuna düşürecektir."

 

BAŞBAKAN`A FAKS ÇEKTİ…

Ardından da hep birlikte, aynı zamanda Gemi İnşaat Yüksek Mühendisi yani akademik meslek sahibi olan Başbakan Binali Yıldırım`a faks çektiler…

Fakstaki metinde şu ifadeler yer aldı:

"Hükümetiniz tarafından hazırlanarak TBMM`ye sunulmuş olan ‘Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı` Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda eleştiri ve öneriler dikkate alınmadan Hükümet`ten geldiği şekliyle kabul edilmiştir…

Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı`nın genel gerekçesinde nitelikli yabancı çalışan vurgusu tekrar tekrar belirtilmekte, ancak bu niteliklerin neler olduğu, nasıl ölçüleceği, nasıl denetleneceğine dair hiçbir akılcı, bilimsel, nesnel ölçüt, kural ve koşul öngörülmemiştir…

Kaldı ki bizler bu ülkenin mimar, mühendis ve şehir planlamacılarıyız… 488 bin 193 mühendis, mimar ve şehir plancısı TMMOB üyesidir. Mühendislik ve mimarlık bölümlerinde 435 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Her yıl 51 bin mühendis, mimar ve şehir planlamacısı mezun olmaktadır. 100 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizdir.

Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı yasalaşırsa işsizlik artacak, mesleki nitelik ve haklar aşınacak, hak kayıpları yaşanacak, ülkemiz sahte mühendis, mimar ile dolacak ve mesleğimiz ile birlikte ülkemiz büyük bir darbe alacaktır.

Ülke vatandaşlarına tanınmayan haklar yabancı çalışanlara tanınamaz…

İşsiz kalmak, düşük ücretlerle çalışmak istemiyoruz!

Diplomalı ve niteliksiz işsiz olmak istemiyoruz!

Bizler bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir planlamacılarıyız. Bir meslektaşınız olarak Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı`nın geri çekilmesini bu ülkede yaşayan 500 bine yakın TMMOB üyesinin ve şu anda öğrenim gören 435 bin mühendislik, mimarlık, şehir planlama öğrencilerinin geleceği için rica ediyoruz… "

 

Haber için tıklayınız 

 

 

 

Okunma Sayısı 68
Fotoğraf Galerisi