TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Tmmob Engelli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Sempozyumu/ 2015 Başarı Ile Tamamlandı

GENEL MERKEZ
23.11.2015 (Son Güncelleme: 26.12.2015 11:48:57)

21 Kasım 2015 tarihinde "Eşitlik için Empati" sloganıyla TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal tesisinde gerçekleştirilen ” TMMOB Engelli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Sempozyumu 2015” başarıyla tamamlandı.

 


Sekretaryası Odamızca yürütülen ve TMMOB`nin 43. Dönem Çalışma Programı`nda engelli meslektaşların sorun ve çözümlerine yönelik olarak yer verilen 2nci "TMMOB Engelli Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Sempozyumu" 21 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirildi.


10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybedenleri anmak için gösterilen kısa film gösterisi ve saygı duruşu ile başlayan sempozyumda Oda Başkanımız ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Ayşegül Oruçkaptan`ın açılış konuşmasını yaptı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı`nın açılış konuşmasının ardından toplam 6 oturumdan oluşan sempozyumda aşağıdaki konularda bildiriler sunuldu.


1. OTURUM | PROF. DR. MELAHAT AVCI - ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI 2. BAŞKANI

• Keziban KARÇKAY: "Engelliliğe Hak Temelli Bakış"

• Prof. Dr. Hülagü KAPLAN: "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ve Sonuçları"

• Av. Turhan İÇLİ: "Engelliliğe Yaklaşımda Güç Odaklı Paradigmadan İnsan Odaklı Paradigmaya Geçiş"

• Prof. Dr. Nihal MAMATOĞLU: "Türkiye‘de Engelliler İçin Erişilebilirlik Uygulamaları Nasıl Alglanıyor?"

  

2.OTURUM | ORHAN SARIALTUN - ŞEHİR PLANCILARI ODASI GENEL BAŞKANI

• Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ: "Engelliler İçin Erişilebilirlik"

• Av. Gizem TANAY AKSAÇ: "Toplumsal Cinsiyet Perspektifiyle Erişilebilirlik"

• Şule SEPİN: "Hissedilebilir Yüzeyler ve Doğru Bilinen Yanlışlar"

• Yasemin ÖZALP, Doç. Dr. Ayşe TEKEL: "Kentsel Mekânların Erişilebilirlik Düzeyinin Mekânsal Kalite Bağlamında Sorgulanması ve Kullanıcı Görüşleri ile Karşılaştırılması: Ankara Atatürk Bulvarı Örneği"

• Uzm. İpek DEMİROK: "Engelsiz Üniversite Çalışmaları; ODTÜ Örneğİ"

 

3. OTURUM | AYŞEGÜL ORUÇKAPTAN - PEYZAJ MİMARLARI ODASI GENEL BAŞKANI

• Doç. Dr. Habibe ACAR, İnci GÜVEN: "Trabzon Kent Merkezindeki Açık Yeşil Alanların Fiziksel Engelli Bireylerin Kullanımı Açısından Değerlendirilmesi"

• Uzm. Aysel YAVUZ: "Engellilerin Yaşam Kalitesi Üzerine Kentsel Alan Engelliliği ve Erişilebilir-Kullanılabilir Tasarım Yaklaşımları"

• Didem AYDINMAKİNA, Hale KARGIN KAYNAK: "Herkes İçin Erişilebilirlik Çözümleri: Bir Eskişehir Yorumu"

• Dr. Nihal YENİLMEZ ARPA, Dr. Özlem BELİR,  Dr. İsmail MENTEŞ: "Engelli Erişilebilirliği Küre Dağları Milli Parkı Örneği"

 

4.OTURUM | HÜSEYİN ALAN - JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI

• Arş. Gör. Duygu GÖKÇE, Doç. Dr. Hayriye EŞBAH TUNCAY: "Kentsel Çevrede Mekân ve Birey Arasında Erişilebilirlik"

• Dr. M. Cibiş YILDIZ, Kemal YILDIRIM, Fatma KIRKSES, Evrim KOÇ: "Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Engelliler İletişim Merkezi Çalışmaları"

• Doç. Dr. Deniz ERDOĞDU: "Engellilerin Önündeki Zorluklar; Sağlık Sorunları mı Yoksa Kentlerin Belediyecilik Anlayışı mı?"

• Öğr. Gör. Osman Ümit SİREL, Yrd. Doç. Dr. Ayşe SİREL: "Bedensel Engellilerin Toplumsal Yaşama Eşit Katılımının Önündeki Engellerin Kaldırılmasında Tasarım Eğitiminin Rolü"

 

5.OTURUM | OZAN YILMAZ - TMMOB YÖNETİM KURULU ÜYESİ

• Şule SEPİN: "Ev Aletlerinin Kullanımında Eşit Erişim"

• Zeynep YILDIRICI: "İlaç Kullanımında Eşit Erişim"

• Necla ÖZKAPLAN YÖRÜKLÜ: "Oyun Engel Tanımaz Proje"

• Sinan OK: "Engelli Kamu Çalışanlarının Durumu ve Sorunları"

 

SERBEST KÜRSÜ | BAHATTİN ŞAHİN - TMMOB GENEL SAYMANI


Sempozyum Düzenleme Kurulu, Bilim Kurulu ve sekretaryada yer alan, Oturum Başkanlığını üstlenen, değerli bildirileri ile katkıda bulunan ve bizlerle sürekli işbirliği içerisinde olan tüm ilgililere, kurum ve kuruluşlara, etkinliğin düzenlenmesinde özverili çalışmaları ile emeği geçen Odamız ve TMMOB çalışanlarına, sempozyumu başarıyla tamamlanması için verdikleri emeklerinden ötürü teşekkür ederiz.

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Ayşegül Oruçkaptan açılış konuşması:


Sayın Birlik Başkanım ve Yöneticileri

Sayın Oda Başkanlarım,

Değerli akademisyenler ve değerli sempozyum katılımcıları,

 

Öznesinde insan olan TMMOB`nin ve bağlı meslek odalarının toplumsal yaşamı bütüncül olarak değerlendirmektedir. Yaşamın sürdürülebilir kılınması ve eşit bir yaşamın var edilebilmesi adına 43. Dönem TMMOB Genel Kurulu`nda alınan karar ile "Engelli Mühendis Mimar ve Şehir Plancıları Sempozyumu"nun düzenlenmesine karar verilmiştir.

 

Odamız ise bu önemli sempozyumun sekretaryasını yürütme görevini üstlenmiştir. Bugün bu sempozyumda bizlerle olan, toplumun maalesef büyük bir kesiminin haiz olmadığı farkındalığa sahip tüm değerli katılımcılara Yönetim Kurulum adına hoşgeldiniz diyorum.


 
Ülkemiz, özellikle son yıllarda, kapitalist-emperyalist hegemonyanın yaratmış olduğu cendere içerisinde bir yaşam alanı olmaktan çok, hayatta kalma mücadelesi verilen bir yere dönüşmüştür.

 

İşçiye güvencesiz çalışma koşulları dayatılmakta, sermayenin suçları "iş güvenliği" adı altında mühendis ve mimarlara yüklenmektedir.

 

Sözde engelsizleştirme projeleri rant sahiplerinin çıkarları doğrultusunda uygulanmakta ve kentlerimizin her geçen gün daha da engelli hale getirilmektedir.

 

Bunların yanı sıra her an; terör, trafik kazaları, iş kazaları, kadına yönelik şiddet ve polis şiddetine bağlı engelli kalma riskiyle karşı karşıya olduğumuz bir tablo ise tüm gerçekliği ile karşımızda durmaktadır. Yaşadığımız dönemde, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda devlet tarafından üretilmeyen denetleme hizmeti kapitalistlerin insafına terk edilmiştir.

 

Özellikle emperyalizmin küresel krizinin yaşandığı bu dönemde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar giderek artmış, engellilerin çalışma yaşamını düzenleyen yasa, tüzük ve yönetmelikler neo-liberal politikalar çerçevesinde hızlı bir değişikliğe uğramıştır.

 

Saymakla bitmeyecek tüm bu olumsuzluklar ülkemizdeki yaşam mücadelesini giderek zorlaştırmaktadır.

 

Son bir yıla dönüp baktığımızda, siyasal iktidarın üretmiş olduğu politikaların ise ülkeyi bir savaş yerine dönüştürdüğünü görmekteyiz. 7 Haziran seçimlerinin ardından ülkemiz bir savaş meydanına dönüştürülmüş ve yüzlerce yurttaşımız hayatını kaybetmiş ve yine yüzlercesi engelli hale gelmiştir.

 

İktidar izlediği ırkçı/ayrımcı/tekçi/mezhepçi siyaset ekseniyle başta Suriye olmak üzere Ortadoğu`da sorunların derinleşmesine, halklar arasında çatışma ortamının sürekli kendisini üretmesine neden olmuştur.

 

10 Ekim 2015 tarihinde "Barış" taleplerimizi bildirmek üzere gerçekleştireceğimiz miting öncesinde patlayan bombalar ile 105 kişi hayatını kaybederken 500`den fazla insan yaralanmıştır. Bu olayın ardından yüze yakın kişi fiziksel olarak engelli hale gelmiştir.

 

İnsan Hakları Derneği`nin 12 Kasım`da yaptığı açıklamada; 7 Haziran sonrası yaşanan olaylar neticesinde 602 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı ve yine yüzlerce yurttaşımızın engelli hale geldiği belirtilmiştir.

 

Değerli katılımcılar;

 

Biz sözü uzatmadan; "kapitalizm…, engeller" diyoruz.

 

Bu hazin tablo ise, sermaye iktidarının hırsı ve bu uğurda ne oranda vahşileşebileceğinin göstergesidir.

 


Hemen hemen herkesin her an engelli olabileceği ülkemizde, pozitif ayrımcılıktan uzak, eşit ve özgür bireyler olarak yaşayacağımız engelsiz yaşam koşulların sağlandığı yarınlarımız olmasını ve sempozyumumuzun başarıyla gerçekleşmesini diliyor, herkesi saygı ile selamlıyorum.

 


Dr. Ayşegül ORUÇKAPTAN

 

Okunma Sayısı 355
Fotoğraf Galerisi